Top
 

Volvo is spot on!

Ik ben, vind ik, gemiddeld merkgevoelig. Of het nu om smartphones, supermarkten of kledingmerken gaat. Ik waai gewoon met alle winden mee. Een automerk daarentegen is een andere zaak. Volvo. Dat is mijn merk.Het is er met de paplepel ingegoten. Thuis rijden ze, zolang ik me kan herinneren, Volvo’s. Ik poetste ze, kluste aan ze en tijdens de maaltijden werden de nieuwste modellen besproken. Dus op het moment dat ik mijn eerste lease auto mocht uitzoeken, werd dat een Volvo. Tja, ook ik ontving de woorden als ‘degelijk’  en ‘saai’ van mijn vrienden en collega’s. Maar tijden veranderen en mijn lievelingsmerk beweegt gewoon lekker mee. En dit zeg ik niet alleen om de nostalgie. Denk ik.

Sterk merk

Als er een merk is dat haar Golden Circle (Sinek) goed doordacht heeft, is het Volvo wel. Met Veiligheid als hun Why, weten ze hun How en What continu weer een boost te geven in een sterk veranderende wereld. Zo heeft Volvo onlangs laten weten dat er in 2020 geen enkel dodelijk ongeluk meer in een Volvo mag gebeuren. Dit willen ze bereiken door de ontwikkeling van een nieuw veiligheidssysteem. Naast veiligheid weten ze nog iets te doen wat kenmerkend is voor een sterk merk.

Pull productie

Ze passen hun productie naadloos aan op marktontwikkelingen. Van sales naar engineering ipv andersom. Klinkt simpel, maar binnen een multinational is dat niet zo 123 doorgevoerd en ook niet als je bedenkt dat een ontwikkelingsfase van een auto al snel 5 jaar duurt. Zo is Volvo het merk dat zich de afgelopen jaren sterk heeft bewezen in het produceren van lage CO2 uitstotende, state-of-the-art personenauto’s. Waarmee ze kunnen inspelen op de milieuvoorschriften. Voornamelijk voor leaserijdend Nederland is dit een voordeel.

XC90 First Edition

Om nog even een leuk voorbeeld te geven. In 1927 bouwde ze hun allereerste personenauto. Om die reden heeft Volvo 1927 exemplaren van haar XC90 First Edition wereldwijd op internet aangeboden. Binnen slechts 48 uur waren ze stuk voor stuk verkocht. Why? Naast de uitrusting die volvo-rijders ambiëren, zal het de eerste Volvo zijn met geïntegreerde CarPlay. En daarnaast zal de SUV voorzien worden van de ’ beste’ veiligheidstechnieken. Details laat ik hier rusten, maar wil je de diepte in dan kun je dit persbericht lezen.

Volvo is mijn inziens een voorbeeld van een bedrijf dat bij haar core blijft en dus weet waarom ze bestaan en vanaf daar bewegelijk kunnen omgaan met hun ‘how’ en ‘what’. Noem het nostalgie, degelijk of saai. maar een knappe prestatie is het en ik hoop dat ze nog lang ‘spot on’  mogen blijven.

Geschreven door: Erica Kruissen

Erica is eigenaar van URBN6 en schrijft zo nu en dan blogs over mooie merken, gave campagnes en geeft tips & tricks in (online) marketing. Ze woont en heeft kantoor in haar lievelingsstad Utrecht.

Reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.

Deze website maakt gebruik van cookies om je een zo goed mogelijke gebruikerservaring te geven.
Ga hiermee akkoord door op accepteren te klikken.