Top
 

Tag je campagne

Meet hoe succesvol jouw campagne is door Link tagging te gebruiken!

Het lijkt mij werkelijk een afknapper. Een vette campagne gelanceerd, iedereen dolenthousiast en dan komt de vraag: ‘Hoe heeft de campagne het eigenlijk gedaan?’ Ow ja, vergeten om het meetplan op te nemen. Beetje jammer, want als Marketeer wil je ook kunnen bepalen of je de gedefinieerde doelen hebt gehaald en welke learnings je uit de campagne kunt trekken. In dit blog kun je lezen hoe je zo een meetplan maakt met tagging in de campagnevoorbereidingsfase.

Stel de goede vragen

Ik begin altijd met de vraag: wat wil ik eigenlijk gaan meten en zijn deze statistieken daadwerkelijk van toegevoegde waarde om het succes van de campagne te bepalen? Wat mij helpt is om een tekening van de campagnestroom  te maken, waarin ik sowieso de volgende elementen in opneem:

  • Inzet van de middelen
  • Clickouts in deze middelen
  • Oorzaak en gevolg tussen de diverse uitingen/middelen (herkomst, landing, lead/sales proces)

Link (UTM) tagging

Met tagging codeer je de url (link) met een speciale (variabele) tag. Deze tag in Google Analytics heet UTM (Urchin Tracking Module). En werkt vrijwel hetzelfde als bij andere statistiekenprogramma’s.  Door tags op te nemen wordt er extra informatie aan de url toegevoegd. Wanneer iemand klikt op de link wordt de informatie van de url opgenomen in een cookie. Hierdoor kan je de acties en reis van de bezoeker op je site precies volgen. En dat is handig!

Tagging

hoe doe je dat?

Wanneer je graag je links een tag wilt meegeven, kun je door Google een tag laten genereren die je achter je link plaatst. Daar hebben we een online tool voor beschikbaar,  die je helpt bij het genereren van een URL met UTM-tag. De tool bestaat uit een aantal verschillende velden die je moet invullen. Daarna klik je op ‘Genereer url’. De tool zal dan de juiste tag plaatsen achter de door jou ingevoerde URL.

Weetjes

  • Een vraagteken geeft in een URL aan dat er een set variabelen komt. In een url zit dus altijd met 1 ? en die bevindt zich tussen de exacte url en de start van de utmtags.
  • Het & teken geeft de scheiding tussen de variabelen aan.
  • Het = teken geeft de scheiding aan tussen variabele naam en waarde

Offline middelen en meetcodes

Communiceer je in een offline middel, bijvoorbeeld een flyer, en wil je weten hoeveel bezoek er uit dit middel is gekomen? Ook dan kun je gebruik maken van meetcodes. Aangezien je geen url met utm tags in je flyer gaat plaatsen, moet je een andere manier vinden om je doelgroep eenvoudig naar je webpagina te leiden. Dit door je door een redirect aan te maken en vervolgens door te verwijzen naar de url met utmtags.

Voorbeeld: Je maakt een flyer voor de kerstborrel en je wil graag je doelgroep naar de inschrijfpagina laten gaan.

Conversie/ meten

De conversie standaard wordt vaak aan de laatste klik gerelateerd. Echter, vaakgenoeg raadpleegt een bezoeker meerdere kanalen voordat hij/zij converteert. Dit is te beïnvloeden met conversie attributie.

Als je vervolgens wil meten hoe je campagne het doet, dan ga je naar je statistiekenprogramma. Bijvoorbeeld Google Analytics. Kies je website en klik door naar Acquisitie -> Campagnes. Vanuit elke meetcode ( campagne, bron, medium, inhoud) kun je vervolgens het bezoek, conversie en andere meetresultaten naar boven halen.

Veel meetplezier!

Geschreven door: Erica Kruissen

Erica is eigenaar van URBN6 en schrijft zo nu en dan blogs over mooie merken, gave campagnes en geeft tips & tricks in (online) marketing. Ze woont en heeft kantoor in haar lievelingsstad Utrecht.

Reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.

Deze website maakt gebruik van cookies om je een zo goed mogelijke gebruikerservaring te geven.
Ga hiermee akkoord door op accepteren te klikken.